Tuesday, April 8, 2008

Ралица /Делфинариум/

Родът обединява около 150 едногодишни и многогодишни вида, произходждащи от умерения пояс на Северното полукълбо. Всички са тревисти, с изправени стъбла, достигащи 1 м височина. Листата са длановидно многократно насочени. Цветовете са кичести или прости, събрани в дълги гроздовидни съцветия, най-често сини, но има розови, бели и червени.


Сортове

Сортът Блу Бътерфлай е най-често отглежданият. Туфата е сбита, а стъблата достигат едва 30 см височина. Цветовете са мастиленосини. Цъфтежът започва рано и продължава повече от 60 дни. Най-ценното на сорта е, че може да презимува успешно и на следващата пролет да зацъфти отново. Размножава се чрез семена, които се засяват направо на постоянно място в края на април, защото растенията трудно понасят разсаждане. След като се очертаят редовете, растенията се подреждат на 15-20 см, за да се осигури достатъчно площ.
От многогодишните сортове популярен е видът Д. култорум, представен от голям брой сортове, високи 1,8 и повече метра. Листата са едри. Цветовете са прости или кичести, събрани в дълги гроздовидни съцветия, във всички нюанси на синьото, но най-често са небесносини, рядко бели или виолетови.
Многогодишната ралица изисква много добре и дълбоко обработена, богата с хранителни вещества глинесто-песъчлива почва и слънчево изложение.
Размножаване
Цветето ралица се размножава чрез семена и чрез разделяне на коренището. Всяка част от коренището трябва да има поне 3-4 връхчета. Най-добре е това да се прави през август-септември, като почвата се притъпква добре към разделените растения и се полива обилно. Така делфиниумът се вкоренява да зимата, успешно презимува и започва да цъфти рано напролет.
Растенията цъфтят продължително, в резултат на което семената не узряват едновременно. Затова те се прибират няколко пъти, като се изчаква семенните кутийки да добият светлокафяв оттенък. Кутийките лесно се разпукват и семената се разпиляват. Затова е необходимо да се преглеждат често и да се прибират узрелите семена навреме.
Семената се засяват през есента, преди да настъпят зимните студове. Наполет, когато растенията се развият достатъчно, се засаждат на постоянно място на разстояния, зависещи от едрината на сорта. Цъфтежът настъпва през август. На едно място растенията може да останат 4 години. Високите сортове се подпират на колчета. Прецъфтелите стъбла се почистват редовно.
Това цвете е подходящо да се отглежда, както за единични и групови композиции, така и за производство на рязан цвят.
В България растат 3 вида делфиниум, които са включени в Червената книга на страната като редки видове. Затова призовавам любителите на цветята да започнат отглеждането на този вид цвете в своите градини.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: