Wednesday, March 4, 2009

Грижи за цветята през март

През март е необходимо да пресадите саксийните растения

С настъпването на март денят започва да расе и стайните растения получават повече светлина и топлина.През този месец започва активният им растеж. Нарастват и грижите за тях - увеличават се поливките, започва подхранването с минерални торове.
Пролетта е най-доброто време за пресждане на саксийните цветя в по-голяма саксия със свежа почва. Младите и здрави растения трябва да се пресаждат ежегодно (освен ако изрично не е казано, че не трябва), а старите и по-големите - през 2-3 години. Ако растението има болезнен, нездрав вид, и растежът му е подтиснат - то се пресажда в по-малка саксия от тази в която е било, в лека пeсъчлива почва. На първо време се държи на топло и светло място, полива се умерено и не се подхранва, докато не се развият нови листа. Едва след това започват нормалните за вида грижи. Съвети:
1. През март все още се засяват семената за разсад на едногодишните семена на цветя.
2. В края на м.март започва засаждането на цветните луковични растения.
3. Засаждат се младите корени от рози и др. многогодишни храсти и се подхранват старите насаждения.
4. Разделете и разсадете коренищата на перуниките, хостите и др. многогодишни растения.
5. Стайните растения вече имат нужда от пресаждане и редовно кореново и листно торене.
6. От началото на март сандъчетата на балкона се засаждат с градинска теменуга.
7. Прецъфтялите стайни азалии и камелии не бива да се занемаряват.
8. Не забравяйте да наблюдавате растенията, които все още зимуват в мазето.
9. Подрежете абутилона, миртата, стайната липа, традесканциите и др. подобни.
10. Време е да започнете с пресаждането на орхидеите, ако това се налага.
11. За кактусите: В ранната пролет кактусите преживяват най-трудния период от ежегодния си цикъл на растеж и развитие. В никакъв случай не трябва бързо да се започне с поливането и подхранването им. На растенията може да се помогне със съвсем леко опръскване, като се внимава водата да не пада под формата на капки. Ако се налага пресаждане в друга саксия, поливането започва не по-рано от 5-7 дни след преместване на растението. Цъфтящите кактуси не трябва да се местят или въртят до края на цъфтежа.
12. Коледната звезда: Коледната звезда в началото на пролетта вече започва да “погрознява". Няма ги ярките червени листа, които постепенно окапват, а зелените пожълтяват. За растението настъпва краткотраен период на покой. Щом се появят описаните по-горе признаци, преместете звездата в сенчесто помещение с температура на въздуха 13-15 градуса С. От време на време я поливайте по малко. След половин месец изрежете клонките до една трета, пресадете растението в свежа почава и поставете саксията в добре осветено помещение. Звездата ще възобнови растежа си.
13. За фуксията (Обичката): През март фуксията излиза от състоянието на покой. Преди още да се е възобновил растежът й, трябва да се прехвърли в не голям съд с хранителна почва. Веднага след пресаждането всички стари клонки силно се съкращават, а слабите и препречващите се, се изрязват напълно. За да растат силни новите клонки и фуксията да цъфти обилно, поставете саксията на светло място, полейте и подхранете със слаб разтвор на течен тор. От подобна пролетна резитба се нуждаят също саксийният жасмин, колеуса и мушкатата.
Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: