Sunday, May 11, 2008

Лъжекипарисова сантолина

Вечно зелен полухраст или храст със сребристо-сивкави ароматни листа, който се използва за оформяне на бордюри или окантване на цветни петна, както и за засаждане в алпинеуми, в геометрични форми и наклонени скалисти терени. Леторастите са бяловлакнести. Сантолината е с тънки, издължени, фино назъбени листенца. Цъфти обилно с жълти цветове, събрани в топчести съцветия-кошнички от края на юни до август.

Отглеждане
Растението обича варовите скалисти, сухи и бедни почви. Абсолютно противопоказно е отглеждането на влажни почви, както и честото мокрене на надземната маса. Растението също така не понася дори и частично засенчване. Прецъфтелите цветове се изрязват, а наесен се редуцират прораслите леторасти. Препоръчва се силно подкастряне на 2-3 години през април. Размножаването се получава чрез поставяне на 7 сантиметрови зелени резници в сандъче през лятото.

Болести
Сантолината е много рядко нападана от болести. Но когато това се случи се препоръчва единичните нападнати растения да се отстранят, почвата под тях да бъде подменена и да бъдат засадени здрави растения.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: