Sunday, May 31, 2009

Цветята, като завършек на интериора


Знаем за ползата от стайните растения, че те поглъщат въглеродния двуокис и отделят необходимия на човека кислород и фитонциди, които прочистват въздуха и създават благоприятна среда за жизнената дейност на човешкия организъм.Затова е по-добре да обясним как да се впишат цветята в интериора на нашето жилище, за да доставят естетическа наслада и да създават усещане за уют.
Първото нещо, на което трябва да се обърне вниманието преди избора на цветя, е осветлението. Колкото и грижи да полагаме за едно цвете, без достатъчно светлина, то няма да оцелее. Затова погледнете разположението на прозореца и преценете на какво разстояние планирате да разположите цветето. Трябва да знаете, че на цъфтящите растения им е необходимо повече светлина. Това се отнася и за растенията с пъстри листа.
Специалистите препоръчват какви цветя да се поставят върху перваза в зависимост от разположението на прозореца:
Изток: азалия, мушкато, бегония, теменужки, фикуси с малки листа, олеандър, драцена, каменна роза, фуксия, мирта.
Север: дифинбахия, драцена, циклама, спатифилиум, фикуси, иглолистни, папратови.
Запад: аспарагус, бегония, великденче, жасмин, евкалипт, финикова палма, ехмея.
Юг: там трябва да се избягва поставянето на цветя, тъй като там те ще изгорят. Изходът е да поставят плътни, но достатъчно прозрачни пердета, които да смекчават слънчевата светлина. Тогава вие ще можете да се радвате на уханието на азалията, алоето, жасмина, камелията, опунцията, фуксията и авортията.

Мястото на цветята в стаята
Растенията трябва да допълват основната идея на интериора, а не да бъдат чужд елемент. Ако искате растението да украсява вашата стая, поставете го на определено място, седнете там, където обикновено си почивате и оценете как това растение се вписва в общата обстановка.
Ако цветето е красиво, притежава необикновена форма и е способно да се впише като отделна фигура в интериора, не го поставяйте до другите цветя – сред тях то ще изгуби своята уникалност.
Няма смисъл да съчетавате малки с големи цветя – “дребосъците” ще изчезнат на фона на своите по-големи братя. Малките цветя трябва да се поставят на групички за да създадат единен зелен ансамбъл. По този начин вие ще избегнете и една доста често срещана грешка – поставяйки цветята из цялата стая, вие просто преставате да ги забелязвате.
С помощта на цветята вие можете да промените концепцията на стаята, да разширите или свиете нейните граници. Високото растение може визуално да повдигнат тавана и да създаде обем на стаята. И обратното, ако имате високи тавани и искате да си създадете усещането за уют, можете да изберете висящите надолу растения.
Трябва да се спазва и хармонията в размерите. В малката стая трябва да се поставят цветя с малък или среден размер, а голямата да се украси с по-солидни екземпляри (палма, фикус, драцена).
Важна роля играе и обстановката на стаята: при изчистен интериор ще бъдат ефектни цветята с пъстри или необичайни форми на листата, а ако в стаята има картини, пана и т.н., уют ще създадат зелените растения с кръгла форма на листата.
И накрая, не забравяйте, че растенията не обичат да бъдат местени от едно място на друго, затова предварително определете къде ще поставите саксията. Понякога растението трябва да се обръща към светлината, тъй като това ще позволи листата да се оформят добре от всички страни и по този начин цветето ще стане по-хармонично и приятно за очите.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: