Sunday, April 6, 2008

Петунията - първенецът по популярност

Петунята, освен че е първенец по популярност, е и едно от най-разнообразните цветя по багри, форми и продължителност на цъфтежа.

Произход на петунията

За родина на красивото цвете се приемат тропическите райони на Южна Америка, където съществуват 35 вида от тези растения.
Според едни източници името на петунията произлиза от думата "petun". С тази дума в Бразилия наричат тютюна. Но други източници твърдят, че името е свързано с факта, че първите градински петунии били открити през 1850 год. в частни градини вследствие на работата по тяхното култивиране на френския ботаник Петун. Селекционирането й започва преди повече от 150 години от френски и белгийски учени. Първите кичести форми били показани през средата на 19 век, но в днешния си вид кичестите петунии се появили в Япония преди 100 г.
Всички днешни форми имат за родители дивите видове P. violaceae и P. nyctaginiflora.


Отглеждане на петуния

Петуниите се размножават обикновено със семена. Засяването обикновено става в закрити помещения през февруари и март. Използва се богата на хранителни вещества, но лека почва /торф/. Засяват се рядко. Заравят се съвсем плитко, колкото да се покрият семената. Полива се в подложката на съда за засяване или чрез пулверизатор. Температурата трябва да е 20-22° . Поникват за 7-10 дни. Младите растения се пикират 1-2 пъти, като преди изнасянето трябва да са в саксийка 7-8 см. Предварително се чрез проветряване и изнасяне на открито.
Чрез резници се размножават някои кичести форми, които не образуват или образуват малко семена и каскадните видове /семена от каскадни видове за любителски цели почти не се продават или са с много висока цена/.
Резници се взимат от февруари до април. Вкореняват се в перлит или директно в торф. В зависимост от сортовата особеност се прави неколкократно пензиране/премахване на връхчетата/ с цел да се получат добре разклонени и обилно цъфтящи растения. Не се пензират семенните ниски форми, а при по-високите може през лятото да се изреже част от стъблото. Така се подновява растежът и има богат цъфтеж до слана.
Петуниите обичат топлото слънце и водата. Тези цветя не са капризни към почвата, но ако се отглеждат в саксии, трябва редовно да бъдат подхранвани с комбиниран тор за цветя. Те не обичат вятъра, затова трябва да бъде поставено на място, където няма да бъде подложено на течение, за да може да се развива. В началото се поливат умерено, а през лятото не се допуска изсъхване, защото листата подгарят. Подхранват се често, най-малко 2 пъти в месеца с богати на калий торове. Пръска се предпазно за листни въшки, белокрилки и брашнеста мана. Редовно се почистват прецъфтелите цветове и жълтите листа.
Ако листата на петунията почнат да пожълтяват или да увяхват, трябва да се намали поливането, тъй като една от основните причини за болестта е загниването на корените. За да бъде спасено, може да се пресади в друга саксия или почва.
Когато петунията е засадена в градината, трябва да се внимава да не бъде нападната от охлюви, които са любители на това цвете.

Видове петунии

Петунията е уникален ботанически род, който се отличава от всички останали с богатство на багри, добра приспособимост към условията на отглеждане и разнообразни декоративни качества. Днес са познати стотици сортове. Основно се разделят на петунии с целокрайни цветове, петунии с назъбени цветове и кичести форми. Освен добре познатите ни сортове петуния гранде и каскадна, градинарите създават и миниатюрна петуния. Тя е компактно растение. Затова този сорт петуния може да бъде използван за малки висящи съдове, смесени цветни композиции, съдове с необичайна форма, както места, където традиционна петуния ще изглежда твърде ярка и буйна. Най-популярна от мини петуниите е Million Bells, която цъфти обилно с дребни /2-3 см/ цветове, които изглеждат като милиони камбанки. Към тази поредица спадат стелещи се сортове и такива с изправени стъбла. Сортът "Cherry Pink" формира компактна купчинка от розово-червени цветове и е подходящ за висящи кошници и контейнери, разположени на слънчево място. Изправеният сорт "Crackling fire" ще внася през цялото лято ярки оранжеви багри в атмосферата на балкона. Стелещият се сорт "Blue" изглежда много очарователно, засаден във висяща кошница, от която сякаш преливат малките сини цветчета.
За мини петуниите е подходяща универсалната готова почвена смеска, която може да се намери във всеки градински център. Добре е да се поставят саксиите на слънчево или леко сенчесто място и да се поливат редовно, но трябва да се внимава да не се преполеят. Може да се пензират, когато стъблата достигнат около 10 см - така ще се стимулира разклоняването на растенията. Отстраняват се увяхналите цветове, за да се стимулира нов цъфтеж.
Супертуниите не са от петуниите с най-разнообразна цветова гама. Те се срещат само в нюанси на бялото, розовото и лилавото. Но те пък изненадват с бързия си растеж, ако бъдат отглеждани правилно - почти 3 см на ден и възможността да запълнят бързо огромна висяща кошница. Но за да има обилен цъфтеж трябва да се подхранва много повече от останалите видове. В оранжериите тези петунии получават хранителни вещества с всяко поливане.
Най-често се избира разсад от петунии според предпочитания за цвят, но петуниите от тази серия могат да бъдат много различни и по форма, и по размери. Някои образуват компактно храстче, други са прекрасни за висящи съдове и сандъчета, трети са прелестни с цветовете си, наподобяващи кичест карамфил. Тези петунии не се садят чрез семена. Те се размножават вегетативно. Друг начин за размножаване е като се откъсне клонче чрез усукване и се опита да се вкорени под стъклен буркан.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: