Saturday, April 5, 2008

Как да удължим живота на букетите?

От всеки се знае, че откъснатото цвете живее по-малко. Затова искам да ви дам няколко съвета за запазване на свежестта на това цвете за по-дълго време.

  • Преди да натопите цветята във ваза е необходимо да махнете листата, които ще останат под водата, за да не настъпи бързо гниене и за да се задържи водата по-дълго чиста.

  • Не потапяйте цветята направо в студена чешмяна вода. За предпочитане е да се сложат във вана с вода, чиято температура е 38-40°, в хладно помещение за около 2 часа. По този начин пъпките на цветята ще се разтворят и ще издържат много по-дълго.

  • Необходимо е водата да бъде сменявана всеки ден. Само при лалета водата трябва да се долива.

  • Букетът не трябва да стои при пряка слънчева светлина, течение или силно изкуствено силно осветление.

  • Дръжките на цветята се подрязват всеки ден, независимо по какъв начин - под ъгъл или в права линия. По този начин се осигурява пряк достъп до водата.

  • За предотвратяване на микроорганизми, във водата може да се сложи аспирин.

  • Не слагайте нарциси с други цветя, тъй като нарцисите ще ги "убият". Единствено може да се комбинират с лалета и то след като първо сте ги сложили отделно.

  • Когато купувате лалета, нарциси и кокичета е за предпочитане чашките да им бъдат затворени. Впоследствие те се разтварят във вазата. Розите и карамфилите пък трябва да взимате с разтворени пъпки.

Как да запазим по-дълго различните видове цветя във вазата

Всяко цвете изисква специфичен, често съвсем различен подход.
Акация – вазата с клончета поставяме на достатъчно светло и хладно място, далеч от преките слънчеви лъчи. На всеки 3 до 5 дни сменяме водата, която трябва да бъде хладка. Най-добре е в нея да не се прибавят никакви подхранващи или консервиращи вещества. Отрезът на клончетата и надлъжният им разрез правим с остър нож под течаща хладка вода. Водният стълб в съда трябва да бъде по възможност най-висок. Във ваза акацията не се комбинира с други цветя.

Гербера – тя не се реже от корена, а се прекършва. Във вазата скъсяваме стъблото през няколко дни чрез косо издължен разрез. Стъблото трябва да се потопи във водата само 6-10 см. Свежия вид и трайността на цвета можем да запазим с разтвор от 8 г стипца и 5 г сол на 10 л вода. Към всеки литър разтвор прибавяме 15 г захар.
Лилия - режат се рано сутрин, когато първите два цвята са полуразтворени. Не се отрязва цялото стъбло, а 1/3 до ½ от разлистената му част оставяме към корена. Скоростта на разцъфване и прецъфтяване може да се регулира чрез понижаване на температурата и често проветряване на помещението. Водата във вазата се вмирисва сравнително бързо, затова трябва да се сменя ежедневно, а дългия диагонален разрез на стъблото да се подновява. Стъблата, изчистени от листата, потапяме в дълбока ваза. Живота на цветовете удължаваме с леко подкиселяване на водата (1/2 лъжичка оцет на 1 литър вода) и с прибавяне на щипка захар. Във ваза лилията не се аранжира с други цветя.
Гергина (Далия) – те не издържат дълго във ваза. Цветовете се режат късно надвечер. Слагат се в дълбока ваза. Постепенно листата се отстраняват. Водата във вазата се сменя всеки ден.
Циклама – отделните цветове, които се изтръгват, а не се отрязват от растението, издържат във ваза сравнително дълго. След откъсване отрязваме внимателно най-долната стеснена част на дръжката и потапяме цвета в хладка вода. При смяната на водата е най-добре да не изваждаме цветята. Водата не бива да покрива повече от ¼ от дръжката. Потопената част на дръжката надупчваме с топлийка или леко нацепваме по дължината, за да поема повече вода. Цъфтежът удължаваме като прибавяме 1,5% захарен разтвор и поставяме цветята в хладно, но светло помещение. Цикламата не се комбинира с други цветя.
Фрезия – цветовете се режат, когато разцъфтяло поне едно от цветчетата. Сравнително тънкото и крехко стъбло трябва да бъде потопено във водата изцяло. При правилни грижи всички пъпки разцъфтяват за 6-8 дни. Водата във вазата обикновено не се разваля, но се сменя поне два пъти, като, като същевременно отрезът се обновява и се прибавя 3% захар.
Карамфил – издържа във ваза 10-15 дни. Преди да го поставим във ваза, изчистваме листата поне до 1/3 на дръжката, която изрязваме диагонално с остър нож, и незабавно потапяме в хладка вода. Честото сменяне на водата не е благоприятно за карамфилите – най-добре е да я сменяме когато е леко замътена, като едновременно с това подновяваме и отреза. Карамфилите издържат най-дълго в хладно, светло и добре проветрено помещение. Във вазата не слагаме никакви добавки – те са много чувствителни към всякакви примеси във водата.
Хризантема – издържат невероятно дълго време във ваза, особено цветовете откъснати полуразцъфнали. Преди да ги подредим във вазата., срязваме надлъжно стъблото и отстраняваме всички листа, които биха останали потопени. Натопяваме ги в хладка вода, поне със стайна температура, която сменяме всеки ден. Добре е в нея да прибавим малко оцет (1 лъжица на 1 л вода). Хризантемите обичат много светлина, добре проветрено и хладно помещение.
Момина сълза – откъснатите цветя се запазват свежи сравнително кратко време, по-дълго траят стръкчетата, извадени с корените. Букетчетата нареждаме в ниски вази, така че да има достатъчно място за всяко стръкче. В противен случай цветята бързо пожълтяват и увяхват. Във водата прибавяме малко оцет. Тя се сменя като се размъти леко.
Лале – те не издържат във ваза дълго време. Натопят се в студена вода чак до цвета. Цветята се поставят в хладни помещения, далеч от преки слънчеви лъчи.
Коледна звезда – набраните цветя - клонки с листа, завършващи с цвят, издържат във ваза 10-15 дни. Водата във вазата трябва да бе хладка. Сменяме я веднъж на 3 дни.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: