Sunday, April 13, 2008

Карамфил

Семейството наброява около 300 вида, произхождащи от Европа, Северна Африка и Азия. Те са едно-, дву- и многогодишни растения. Развиват силно разклонена коренова система. Цветовете са прости или кичести, силно ароматни, разнообразно обагрени - розови, червени, жълти или бели. Създадени са много хибриди и сортове с други багри и пъстри. Карамфил Шабо е устойчив на суша и на ниски температури. Предпочита леки, но добре наторени почви. Семената се засяват на етапи в сандъчета, в оранжерии от 20 декември до февруари.

Оглеждане

Мястото на отглеждане има голямо значение за получаването на качествени цветове. Площта трябва да е равна /допуска се неголям наклон на юг/, чиста от плевели/най-вече от пирей/и да се огрява от слънцето добре. Най-подходящите предшественици за карамфила са зеленчуковите и окопните култури, с които нямат общи болести и неприятели. На предварително определеното място през есента се внасят 3-4 m разложен оборски тор на декар. За регулиране на почвената реакция често се налага да се варува с цел реакцията на почвения разтвор да е със стойност Ph 6 - 6.5. Изорава се или се прекопава на дълбочина 20 - 25 см. Напролет при необходимост почвата се обработва още веднъж, но най-добре е да се дискува перпендикулярно на оранта, проведена през есента.
Растенията се разсаждат от 20 април до 10 май.
В началния период на усилен растеж е необходимо да се осигури достатъчно почвена влажност, тъй като недостигът на вода понижава качеството на цветовете. За разрушаване на почвената кора, която се образува след всяка поливка, почвата се прекопава, като растенията леко се загърлят. През време на буйния растеж се препоръчва карамфилът да се подхранва с 12 г амониева селитра и с 10 г калиев сулфат на 1 кв. м, а през фаза бутонизация - с 15 г калиев сулфат и с 40 г суперфосфат на 1 кв.м. Растенията реагират добре на торене с бор - 0,2 г на 1 кв.м. При това подхранване се включва азот, защото излишъкът му предизвиква буен растеж на стъблото, забавя цъфтежа, а по-късно е причина за разпукване на чашките на пъпките. В началото на цъфтежа поливането се намалява. При тази агротехника карамфил Шабо започва да цъфти към средата на юни - началото на юли. При реализацията на първата беритба на цветове се внимава дръжките да не се отрязват много ниско. Това забавя възстановяването и зацъфтяването на следващите разклонения. От едно растение за сезон може да се получат 15 цвята.


Видове карамфили в България

Нашата флора е богата с видове, които не са включени в листата на културните растения, но са с много ценни качества. Такъв е урумовият карамфил, който расте в Софийско, но е обявен за застрашен вид. Като редки видове в Червената книга на България са вписани стрибърневият карамфил растящ в Калоферско и в Асеновградско, картузианският карамфил, разпространен около Лом, картъловидният карамфил, който расте в Никополско и във Варненско.
Всички любители на цветя трябва да събират семена от тези ценни видове и да ги отглеждат в градини и паркове, за да ги съхранят за флората ни.
Интересно
Какъв е характерът на жена, на която любимото цвете е карамфилът?
Червения карамфил e е символ на искрена любов. Ако го предпочитате, имате твърд характер. Но изборът ви означава също, че се стремите към авантюри. Почитателите на карамфили в пастелни цветове се нуждаят от любов.
Внимавайте с тази, която обича карамфилите.Тя помага на тези, които се обръщат към нея, но към собствената си цел се стреми без компромиси, като булдозер.Жена, която твърдо знае какво иска.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: