Sunday, May 25, 2008

Декоративен грах - миризливо секирче

Растението произхожда от Южна Европа и Канарските острови.

L. odoratus, или миризливо секирче(грах), е едногодишно растение. Има катерливо стъбло до 2-2,5 метра, ръбесто, тънко. Листата са дребни, леко яйцевидни по 2 или 4 на дръжка. Прикрепя се с мустачки. Цветът е типичен за семейството, в група по 7-8. Декоративният ефект е заради едрите цветове, различните багри и приятния аромат. Растенията подходящи за оформяне на декоративна стена(параван) на тераса или пуснати като лиани свободно по оградата в двора. Имат много интензивен растеж и бързо придобиват декоративен ефект.
Видове декоративен грах
Сортовото разнообразие при този вид е огромно. Повече от 10 000 сорта. Разликата е в баграта, височината на стъблото, сроковете на цъфтеж и др.
Размножаване
Основно се размножават със семена. Те са едри и с добра кълняемост. В 1 грам има средно 12-13 броя. С твърда обвивка са и за да се улесни покълнването, семената се накисват за една вечер в хладка вода. Ако се използват филизи - се засаждат млади филизи през март и април директно в подходяща почва.
Отглеждане
За саксийно отглеждане се засяват в отделни съдове по няколко семки заедно, после се прореждат. За открити площи се засяват директно. Оформят се вадичките и се поливат с вода. После се нареждат семената и се покриват с рохка почва. Така се осигурява достатъчно влага за семената, без да се образува коричка на почвата. Поникват за седмица при 22 градуса. Има и многогодишни сортове(не загиват през зимата). Семената им могат да се посеят и през есента. При пролетно засяване до цъфтежа минават до 80 дни. Изисква се дренирана и богата почва. Полива се редовно и се подхранва. По-добре се развива и цъфти по-обилно при по-прохладен и влажен климат. За да се окуражи цъфтежа редовно трябва да се почиства от прецъфтелите цветове.
Растението е подходящо за скриване на огради, стени или за защитна стена от прякото слънце на терасата.
Декоративния грах се отнася, за хора родени на 3, 12, 21, 30 число
Хората, родени на тези дати са общителни, любознателни, не харесват рамки, условности, не обичат да се подчиняват. Те бързо намират общ език, рядко изпадат в униние и не са способни дълго и сериозно да мислят само върху един въпрос. За да преуспеят, тези хора трябва да избягват излишната хазартност и повърхностност в поведението си. Те трябва също така да развиват заложбите си за логическо мислене и по-често да го използват в живота си.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: