Wednesday, September 23, 2009

Грижи за цветята през септември

От септември започнете подготовката на цветята в сандъчетата и висящите кошници за прибирането им у дома. Измийте старателно техните листа. Не изчаквайте да стане прекалено студено, за да ги приберете. Някои видове са доста чувствителни и ако ги задържите прекалено дълго може да загинат.
Амарилисът вече се подготвя за зимния си покой, затова го поставете на хладно и тъмно място и не го поливайте, след като листата му пожълтеят.
Сега е моментът да пресадите и разделите многогодишните рози.
Вкоренете резниците от едногодишните бегонии, здравец, копривка, циганче – те могат да прекарат зимата на слънчево място у дома и от тях да се развият нови растения напролет.
Преди първото голямо застудяване извадете градинския каладиум. Оставете луковиците му да изсъхнат и ги складирайте на сух място за през зимата.
Разделете туфите на многогодишния флокс. Началото на есента е най-доброто време за засаждането или пресаждането му.
Съберете семената от цветята, които се размножават сами (например на тагетеса). Изсушете ги върху вестник. Запазете ги в хартиен плик на сухо място.
Сега е моментът да засадите божури, но не прекалено дълбоко, защото могат и да не цъфнат.
В началото на есента е задължително засаждането на цъфтящите през пролетта луковични – нарциси, ириси, лалета, минзухари и циклами.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: