Monday, December 22, 2008

Коледна звезда

Коледната звезда е типично растение на късия ден т. е. развива листна маса през лятото, когато деня е дълъг, а зацъфтява през зимата, когато денят е къс. Този факт има решаващо значение за успеха при отглеждането и създаването на условия за цъфтеж.
Коледната звезда е бодлив храст с добре разклонена коренова система. Достига на височина до 3м., добре облистен с последователно разположени листа с дръжки. Листата са прости, продълговатоовални, с клиновидна основа и заострен връх, леко врязани, тъмнозелени.
Съцветията са дребни, невзрачни, придружени с големи, обагрени в червено присъцветни листа. Те са разположени в една плоскост радиално около съцветията по върховете на стъблата и разклоненията. Създадени са културни форми с обагрени присъцветни листа в различни нюанси на червената-от светло до тъмночервена, розова, бяла, жълта багра.


ИСТОРИЯ


Коледната звезда (Euphorbia pulcherima) принадлежи към семейството на млечките. Нейната родина е Мексико и Гватемала, където този не особено голям храст се среща в диво състояние. Днес тя е един от коледните символи особено в Америка, а в последните десетилетия на 20 ти век – и в Европа. Култивирана още от ацтеките като лечебно растение и за получаване на червена боя от прицветниците днес Поинзецията /това е търговското и название/ се отглежда като декоративно растение практически в целия християнски свят. За първи път коледната звезда е предлагана на американския пазар, като рязан цвят и саксийно растение през двадесетте години на века от Пол Еке, който поставя началото на това производство в САЩ и полага основите на една от най-големите компании за селекция и производство на това изумително растение. В днешно време Поинзецията е едно от най-продаваните растения в света, въпреки, че се произвежда и предлага единствено по Коледните празници. Поради големия непрекъснато нарастващ интерес към Коледната звезда с нейната селекция се занимават редица водещи цветарски компании предимно в САЩ, Холандия и Германия.
Ежегодно на големите изложения за цветя селекционерите показват нови сортове с различно оцветени прицветници. Освен класическите червени в различните им нюанси на пазара се предлагат Поинзеции с бели, жълти, розови и мраморни прицветници. През тази година най-новата атракция на европейските борси се очаква да бъде сорта Милениум – с едри червени цветове, селекциониран от немската фирма Фишер. В България коледната звезда се произвежда от преди 20-тина години предимно в оранжериите на Булгарцвет от вносен посадъчен материал.

РАЗМНОЖАВАНЕ


Размножаването на коледната звезда става чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. Резниците с добре развита коренова система се засаждат в не много големи саксии 9-15 см. в богата, но много порьозна почва с pH =5, 5-6, 5 и достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение.

ОТГЛЕЖДАНЕ


В периода на вегетативно развитие – през лятото поинзецията може да се подхранва с разтвор на комплексен тор N P K = 20:10:20 в концентрация 1 г./л. за развитие на листна маса, докато през периода на цъфтеж трябва да се увеличи калиевото торене за формиране на цветовете. В периода на развитие растенията се нуждаят от достатъчно светлина и температури 17- 21 C през нощта и 20 – 24 C – през деня в зависимост от сорта, докато в периода на цъфтеж могат да се запазят същите температурни стойности, при което се развиват по-едри прицветници, но растенията са по-изнежени и нетрайни, докато ако нощните се намалят с 2-3 градуса – прицветниците са по-дребни, но растенията са по- устойчиви в домашни условия.

ЦЪФТЕЖ


Най-същественият въпрос при отглеждането на коледната звезда е постигането на нужната дължина на деня, за да се постигне оцветяване на прицветните листа / истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които се наричат "цветове"/.
Времето на цъфтежа и височината по време на цъфтежа на предлаганите за реализация растения зависят от времето на залагане на размножителния материал/резниците/ и технологията на отглеждане. Най-често производството на тази култура е с разчет цъфтящите растения да се получат в периода декември-април и да са високи от 30 до 80 см.
Тук трябва да се спазват много строго някои лесни за изпълнение "рецепти", защото в противен случай резултатът ще бъде или неуспех, или лошо качество на "цвета". Коледната звезда е много подходяща за отглеждане на нашата географска ширина, защото намаляването на деня е точно според "рецептата" т. е. нужно е да предпазвате вашата Поинзеция от светлинното замърсяване на околната среда, с което сме свикнали до такава степен, че дори не подозираме неговото съществуване. Осигурете възможност вечер със свечеряването за коледната звезда да настъпва абсолютна тъмнина . Дори близка светеща реклама или сиянието на близка осветена улица или голям жилищен блок могат да смутят цъфтежа й.
За добър цъфтеж е нужно да се осигури 14 часа пълен мрак и 10 часа дневна светлина, което може да стане просто чрез затъмняване на помещението в което " живее" коледната звезда или тя да се прибира в тъмен килер, гардероб или даже кашон. Отглеждане в помещение, в което се свети примерно след 17ч. гарантира, че коледната звезда няма да зацъфти, което е и причината за оплакванията на 80% от неуспялите любители. Простата рецепта е затъмняване в 17 – 18 часа вечер и откриване в 7 – 8 ч. сутрин.
Поинзецията се напада от гъбни и бактериални заболявания, които най-добре се развиват при ниски температури и висока влажност, както и от вредители, от които най-упорита и досадна е белокрилката. За да се избегнат неприятностите и тъжните загуби на растение трябва да се купуват само здрави растения и се спазва хигиената от първия миг след закупуването или вкореняването до цъфтежа на желаното растение и да се извършва периодична профилактика със съответните препарати, които се намират по селскостопанските аптеки.
Сортовите серии, които са най-подходящи са Freedom, Cortez, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми.

Коледната звезда е подходяща за украса на светли, умерено топли помещения. У нас тя се използва за вътрешна украса по-често около Нова година.

Внимание

Ако имате домашни любимци, не ги допускайте до коледната звезда. Белият сок, който изтича от листата и стъблото при отрязване или отгризване е отровен.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: