Wednesday, September 23, 2009

Грижи за цветята през август

През август повечето прецъфтели тревисти растения могат да се делят и пресаждат. До есента те имат достатъчно време да се вкоренят и да се подготвят за зимата.
При засаждането и пресаждането на декоративен лук, нарциси, минзухар, диво лале, кокичета и синчец трябва да се внимава с грудките. Луковиците да бъдат покрити само с 5см, най-много до 10 см пръст.
Луковичните растения се засаждат във втората половина на август. Цъфтящите през есента минзухари се засаждат в началото на август, за да цъфнат през октомври. Грудките се слагат на дълбочина 5 до 10 см, а разстоянието между тях е най-много 6-8 см. В една групичка се поставят най-малко 10 грудки.
Бръшлянът (Hedera Helix) и дивата лоза (Parthenocissus tricuspidata) могат само за няколко години да покрият стените на къщата. Не е редно да се твърди, че двете растения разрушават мазилката на стените. Те се захващат с пипалата си, без да проникват в мазилката или зидарията. Тъй като листата са подредени като керемиди, те дори защитават стената от твърде голяма влага. Една особено красива форма на дивата лоза е сортът „Veitchii”. В годините на основния си растеж той покрива по 6 до 8 кв.м годишно. Бръшлянът не расте толкова бързо, но пък е по-непретнциозен и не се плаши от дълбоката сянка. Само пъстролистните сортове са по-капризни, растат бавно, но на защитено от вятър място могат да покриват и площи над 10 кв.м.
Тъй като през август често е много горещо, всички декоративни растения трябва да се поливат редовно. При това не бива да се занемаряват и вече прецъфтелите тревисти растения. Те са изразходвали много сили за цъфтежа и имат нужда да приемат хранителни вещества от почвата. Затова им е необходима вода. Новозасадените тревисти растения се пръскат многократно, за да се развиват добре.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: