Thursday, May 22, 2008

Ерика

Цветето Ерика е малко или по-голямо храстче, в зависимост от вида. То е с мъхести клони и тесни светлозелени листа. В края на клончето се развиват розови или бели цветове. Цъфтежът е дълготраен и продължава от ноември до януари. Цветовете са обагрени в розови, червено и лилави.


Отглеждане

През лятото се полива обилно 2-3 пъти седмично с филтрирана вода, но трябва да се избягва преовлажняването. През пролетта трябва да се подреже около 10 см. От май до септември се тори веднъж седмично. През зимата не е нужно торене. Растението има нужда от много светлина. Може да се отглежда в стайни условия, като саксията се заравя в градината чак до ръба и се прибира вътре чак когато започнат първите замръзвания. Ериката може да се отглежда като едногодишно растение, като в края на сезона растението се унищожава, или да се пресади през пролетта. Ако се избере втория подход, трябва да се набави свежа торфеста почва със слабо съдържание на варовик.

Болести и лечение

Ериката е сравнително рядко нападана от болести и неприятели. Проблем могат да бъдат някои гъбни заболявания, причиняващи листни петна, вследствие на което листата могат да пожълтеят и да окапят, а младите клонки да изсъхнат. Лечението се състои в третиране с Пероцин 47 Б, Бенлейд 50 ВП, Фундазол 50 ВП и др. Проблем да бъдат и листните въшки.


Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: