Friday, May 23, 2008

Мимоза

Това е храстовидно растение, от Бразилия, Индия и Еквадор, което принадлежи към граховите растения, сем.Бобови.
Растението има бодливи стебла и фини, дълбоко нарязани листа. Отрупва се с красиви цветове с много дълги червени тичинки, които засилват декоративния ефект. Цветовете на мимозата се образуват в малки топченца, които обикновено са розови или пурпурни.Растението е много чувствително на допир и листата му се нагъват бавно, от върха на листото, до основата, дори само при полъх на вятъра.

Размножаване

Цветето Мимоза се размножава с резници или със семена. Засяват се рано през пролетта по едно в саксийка или в леха на открито. До есента се развиват фиданки, готови за разсаждане. Когато се използват саксийки е подходящо те да бъдат с височина 5 см. Пълнят се до половината с натрошена глина, покрита с малко листа или корени. След което саксийките се пълнят с пръст и се поставя семето във всяка. А когато се размножават чрез резници, те се отрязват със странични израстъци с дължина 5 см. Резниците трябва да се отрязват пролетта. Премахват се няколко от долните листа, а долният ръб се приглажда с остър нож.
Растенията стават за големи саксии на балкона, в зимна градина или на слънчево място в двора. Понася резитба и се оформя като жив плет. Достига от 1,5 до 2 метра, а цветовете се появяват от юли до септември.

Отглеждане

Почвата трябва да е от равни количества глина, торф, гнили листа и пясък. Когато се присажда буцата пръст около корените, трябва да остане непокътната. В началото на март, растението трябва да се подреже наполовина и да се пръска често, докато отново започне да расте бързо. Най-честата грешка при отглеждането на мимозата е нейното преполиване. Тя не се полива, преди почвата да изсъхне съвсем, в противен случай корените лесно загниват.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: