Sunday, September 28, 2008

Цветята през октомври

През есента стъблата на изсъхналите цветя се почистват и лехите се прекопават. Веднъж годишно почвата на цветните лехи се наторява. Ако първите слани попарят листата им, цветята се изваж­дат и листата им се изрязват, като се оставят луковиците и част от стъблото с дължина около 10 см, които се съхраняват през зимата на топло място.
С настъпването на октомври идва и моментът да помислим как любимите ни цветя ще изкарат тежките студове, как ще се справят с голямата влага през този период, а също така и какво да предприемем, за да ги запазим. Трябва да ги предпазим от тежкия сняг и от силните ветрове. Често отглеждаме някое растение, което много харесваме, макар да знаем, че нямаме най-подходящите условия за него. По-топлолюбивите растения е добре да загърлим през зимния период и разбира се, да не забравяме да ги отвием напролет. Загърлянето става, като се задигне пръстта в основата на растението. Така се предпазва от измръзване кореновата му система, както и започналите да се развиват по-рано леторасти. Най-често този метод се използва при розовите храсти.
За да предпазим иглолистните растения от евентуални счупвания, когато падне сняг, трябва да вдигнем клоните нагоре и да ги вържем с канап. Така снегът не може да се задържи по тях и да ги счупи. Има и растения, при които това не може да се направи. При тях не трябва да забравяме да изтръскваме снега, макар и да е по-трудоемко. През зимния период често се наблюдават повреди по растенията, причинени от студения вятър. Ако има възможност, трябва да се направи преграда, която да спира северния вятър (но не движението на въздуха) и да намалява силата на течението. Могат да се ползват рогозки от бамбукови пръчки или други материали, както и жив плет от растения. Добре е да се помисли по този въпрос, най-вече когато засаждаме растенията–нека за по-чувствителните и топлолюбивите да изберем места с южно изложение, добре огрети от слънцето и близко до стена, която да ги пази.
И да не се забравя, че след тежката зима отново ще настъпи пролетта, а с нея ще ни радват и първите цветя – кокичета, минзухари, нарциси, зюмбюли, лалета. За да се случи това, сега е моментът за засаждане на луковиците им. Правилото е просто – колкото е обиколката на луковицата, на такава дълбочина засаждаме. За да предпазим луковиците от къртици, попови прасета и слепи кучета, добре е да ги поставим в панерчета с оптимално големи отвори, така че да не задържат вода. Веднъж засадени, луковиците не се нуждаят от много грижи. Трябва да се поливат отвреме навреме през есента и зимата, ако не вали достатъчно дъжд или сняг. Когато почвата замръзне, луковиците трябва да се покрият с листа или слама, за да се поддържа по възможност постоянна температура.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: