Monday, April 21, 2008

Декоративен слънчоглед

Стъблото на декоративния слънчоглед е високо до 1,8 м. То е силно разклоняващо се. Листата са едри, сърцевидни или леко удължени, покрити с малко или с много груби власинки. Всяко разклонение завършва със съцветие, в центъра на което са разположени жълти или тъмнокафяви до кадифени тръбести плодни цветове. При простите форми в основата си те често са керемиденочервени. Семената са едри, продълговати.


Какво обича слънчогледа?

Растенията са светло- и топлолюбиви. Декоративният слънчоглед е взискателен към почвата и към нейната влажност, защото развива голяма вегетативна маса. Предпочита дълбоки, добре обработени почви, богати с хранителни вещества. Слънчогледът не понася пресаждане, затова семената се засяват направо на желаното място. Както през вегетацията, така и през есента излишните стъбла трябва да се изрязват. През есента може да се изскубват с корените и да се използват като посадъчен материал. Многогодишният слънчоглед е подходящ за рязан цвят, за паркови площи и вилни места.

Слънчогледът се отнася за хората, родени на 1, 10, 19, 28 число от месеца

Това са хора, които околните обичат и ценят за техния авторитет и сила. Смятат ги за най-незаменими и неповторими. Дори в ситуации, които на пръв поглед изглеждат безизходни, тези хора намират бързо решение. Талантите им са много и разнообразни, но най-често те могат да ги реализират пълноценно едва в зряла възраст, тъй като в младостта си нерядко се разпиляват. За да преуспеят, на тези хора им е необходимо винаги да действат честно и безкористно, вслушвайки се в зова на сърцето си. Те не стават за "хитри игрички" - в тях могат само да се компрометират. Животът на "слънчогледа" обикновено е пълна чаша, ако те се отнасят към него леко.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: