Saturday, January 31, 2009

Полезни съвети за вашите цветя

1. Водата, с която миете месото поливайте цветята - те ще се освежат веднага. Това се отнася особено за поувяхналите по време на отпуска саксийни растения.

2.Чудодеен ефект върху различните видове оказва и изстудената вода, в която са врели картофи.3.Утайката от кафе и листенцата от варен чай /дори от пликче, което разрежете/ са прекрасна хранителна добавка към пръстта.
4. Ще неутрализирате киселинността на почвата, ако в нея прибавите смлени яйчени черупки, които са богати на калций.
5. Млякото - прясно или кисело, е незаменима добавка към торните смеси, защото ускорява ефекта им.
6. През октомври се засаждат луковиците, които дават цветове напролет. През десетия месец на годината трябва да се намали поливането на тревата и така най-добре да се подготви за зимен сън. За да стане тревата по-устойчива на зимни условия, наторете я добре. Редовно почиствайте нападалите есенни листа. Многогодишните цветя се покриват с торф. Не оставяйте маркучите и останалите средства за поливане навън .- покрийте ги с найлон или ги приберете в мазето. Многогодишните растения, храстите и дърветата се поливат от октомври до декември, но само ако е нужно. Не допускайте върху почвата да остава мъх -той пречи на почвения субстрат да диша.
7.Когато падне сняг, е време да почистите лопатите и ръчните инструменти. Прегледайте добре косачките и останалите механизирани помощници дали не се нуждаят от ремонт. През зимата по-спокойно може да разгледате и изберете нужните ви за идния сезон градински сечива. Тогава са и най-честите промоции. Който иска да има красиво цъфнали цветя през зимата и ранната пролет, нека запази луковиците в хладилника. Подрежете плодните дръвчета.
8.Декоративните треви и храсти се подстригват през февруари, но не повече от 20 см. Специално за храстите обаче трябва да изберете по-меко време.
9.Водата във вазите трябва да бъде със стайна температура и да се сменя всеки ден. Грешка е да се смята, че ледената вода действа освежаващо на растенията.
10.За да се подобри водопропускливостта на стъблата, те трябва да се подрежат задължително във вода. Това спомага за по-доброто всмукване на водата. Дървесинните стъбла на някои храстови видове трябва да се смачкват в краищата чрез начукване. Стъблата се изплакват, а срезът се обновява на 1-2см, като едновременно се премахва неприятният мирис на разлагане и се предотвратява гниенето.
11.Стайната температура влияе пряко върху трайността. Цветята се чувстват най-добре в помещение с чист въздух, температура 10 - 15°С и влажност 60 - 70%.
12.Трайността на отрязаните цветя се увеличава и от някои вещества, разтворени във водата. Химичните вещества имат предназначение не само да обогатят водата със захари, но и да я дезинфекцират,и да сведат до минимум дейността на гнилостните бактерии в нея. Засега не е установено универсално средство, което да влияе на всички видове цветя. Опитът на българските цветари показва, че оказва положителен ефект добавянето на 1/2 чаена лъжичка захар на 1 л вода или един аспирин на същото количество течност. Освежаващо действат и 1% разтвор от глюкоза, 1,5 -2% разтвор от глицерин или 10% спиртен разтвор. Смята се, че аспиринът влияе добре на гергини и рози, а захарта - на лалета, богородички и димитровчета. Добавянето на монета от медна сплав (например 2 стотинки) удължава живота на лалетата. Препоръчва се и 8% разтвор на глюкоза за тях. 10% захарен разтвор действа благоприятно върху хризантемите и астрите. Популярна немска рецепта съветва за розите да се използва 1 супена лъжица винен оцет и 50-75 г захар на литър вода. 2-5% захарен разтвор се прилага широко в Германия за люляк, фрезии, карамфили, рози, лалета. По този начин трайността им се увеличава с около 7 дни. Но има някои цветя, като цикламата, момината сълза и амаралисът, които не понасят захарния разтвор. Препоръчват се и следните универсални рецепти:
15г захар, 0,5г стипца, 0,3г калиев хлорид и 0,2г готварска сол за 1 литър вода.
10г захар и 30г сребърен нитрат за 1 литър вода.
13. На откъснатите цветя се махат излишните листа, главно в долната част на стъблото. По този начин се намалява повърхността за изпарение и се предотвратява гниенето във вазата.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: