Sunday, April 13, 2008

Невенът - красиво цвете и отлична билка

В името на невена е скрит фактът, че цветето не увяхва лесно. То расте навсякъде край Средиземно море, но вече е едно от най-разпространените цветя по света. От род Календула са известни около 30 вида. Използват се като компонент за цветни масиви или за рязан цвят през цялата година. Заради ценните лечебни качества растенията се отглеждат от почти всеки дом.

Какво представлява невенът?

Невенът е едногодишно растение. Коренът е слабо развит. При достатъчна хранителна площ стъблото силно се разклонява. То е ръбесто, крехко и високо 50 - 60 см. Цветовете са разположени на върха на стъблените разклонения. Има сортове с кичести, много красиви цветове. Цветовете достигат 10 см в диаметър. Най-често баграта им е оранжевожълта.
Селектирани са сортове с различни нюанси на жълтата багра, но белите и досега остават мечта на селекцията. Цъфтежът продължава от ранна пролет до късна есен.
Отглеждане
Невенът не е взискателен към условията на отглеждане. Вирее на всички видове почви. Понася полусянка, въпреки че по-красиви са добре огряваните от слънцето цветове. Най-ценното качество на невена е, че не е взискателен към топлината. Младите растения понасят понижение на температурата до около няколко градуса под нулата. Поради това трудности при отглеждането му няма. При засяването на семената през март растенията зацъфтяват през лятото, а засетите през септември дават цветове рано напролет.
Най-подходяща е директната сеитба, без предварително производство на разсад, на дълбочина 1 см.
През вегетацията почвата се поддържа чиста от плевели, като редовно се плеви и се окопава. Ако не е плодородна и растенията се развиват бавно, се прави подхранване със смес от азотни, фосфорни и калиеви торове. Тъй като семената се оронват лесно, събират се, преди да са напълно узрели. Те доузряват добре, ако растенията се изрежат, навържат се на снопчета и се доизсушават на проветриво място.
Когато започнат да прецъфтяват първите цветове, растенията постепенно губят декоративната си стойност. За да се избегне това, прецъфтелите цветове се откъсват с дръжките до най-близкия лист. Така се предизвиква вторично разклоняване и формиране на нови пъпки, а растенията остават свежи и красиви до късно през есента. Откъснатите цветове се изсушават на сянка и се съхраняват в книжни пликове.
Билката невен
Всички части на невена, съдържат около 0,02% етерично масло, 3% каротиноиди, 4% слузещи вещества и са богати с фитонциди, алкалоиди и ензими. С това се обяснява лечебното им действие и широкото им приложение в народната медицина. С лист, намазан с пчелен мед, се покриват трудно зарастващи рани, гнойни циреи, възпалени вени. Ефектът е изключителен. Цветовете се използват като запарка с вода и като мехлем, запържени със свинска мас. Имат противовъзпалително действие. Затова се прилагат за лекуване на лигавицата на устата, на стомашна язва или гастрит. Приемат се като чай, приготвен от 500 мл вряща вода и 2 с. л. цвят. С тази запарка може да се мажат и външни рани. Чаят от невен или в смес с други билки действа успокояващо на нервната система. Чай от листа и от цветове се препоръчва като жлъчегонно средство, при болки в стомаха и в червата. Той е отлично средство при липса на апетит, при жълтеница и главоболие, при болести на далака или за подобряване на съня. Невенът задължително трябва да участва в чаената смес на хипертоничноболни и навлизащи в климактериума. Добри са резултатите, когато се употребяват извлек от невен против мазна коса и пърхот. Спиртната настройка се препоръчва при разширени пори на лицето. Полезно е да се знае, че всички части на растението имат бактерицидно действие и особено срещу стафилококи и стрептококи. Затова букет от невен в стаята е сигурно предпазно средство при грипна епидемия. Естествено е, че ако невенът е навсякъде около вас, ще му се радвате като цвете и по-рядко ще го използвате като лекарство.
За компреси се прави запарка от нарязани цветове /2 с.л. или 3 с.л. изсушени/ в литър вряща вода. Оставят се да престоят 2 часа и се прецеждат. Напоява се марля или памук и се поставя върху кожата /пазят се очите/. При налични бръчки се прави през ден, а при набръчкана кожа - всеки ден. Мазен извлек от свежи цветове, престояли 40 дни в зехтин /олио/, се маже за по бързо изглаждане на бръчките и при пресни кожни белези.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: