Friday, May 8, 2009

ГРИЖИ ЗА ЦВЕТЯТА ПРЕЗ МАЙ

През месец май, сега когато цъфтят и прецъфтяват зюмбюли, лалета, теменуги, божури, здравец и иглики, трябва да се засаждат гладиоли, астри, тагетес, целозия и други, които ще красят дома и двора до късна есен. Трябва също така да се погрижим за разрохкване на почвата, поливане, плевене на различни цветя и декоративните храсти. Добре е и някои от тях, например розите, да се подхранят с малко (до 20-25 г на квадратен метър) амониева селитра. Към края на май е възможно листата на зюмбюлите и лалетата да започнат да пожълтяват. Това е моментът, в който трябва да извадите луковиците и да се погрижите за тяхното съхранение.

Когато садите катерливи рози, трябва да знаете, че:

Според английската класификация розите от групата на катерливите се разделят на две подгрупи: клаймери (Climber) и рамблери (Rambler). Клаймерите се наричат още катерливи едроцветни рози и представляват повторно цъфтящи силно развити храсти със здрави и дълги стъбла, дълги до 2-4 м метра. Те се нуждаят от опора. Цветовете им са едри. Тези рози са идеални за декориране на различни огради и стени. Ако няколко стъбла се подредят хоризонтално, на тях се образуват множество филизи, които растат вертикално и се покриват с пищни цветове. Рамблерите са истински катерливи рози. Те сами си избират опората. Имат гъвкави, дълги до 4 м и повече стъбла, които бързо се оплитат по високи арки, перголи и дори дървета. При по-голяма част от рамблерите цъфтежът е еднократен, но доста продължителен (30-35 дни) и обилен. Някои сортове цъфтят повторно в края на лятото, но доста по-слабо от първия път. Цветовете са дребни, събрани в крупни съцветия, които се образуват на клонките от миналата година.

Здравецът декорира неугледни места

С помощта на почвопокривни растения могат бързо да декорират нелицеприятни участъци от буци суха почва или обрастващи в плевели под дървета и между храсти. Непризнат лидер между тях е здравецът. Това растение не е капризно към почвата, не се нуждае от особени грижи и много бързо се разраства встрани. След няколко години здравецът образува плътен килим, като не оставя никакъв шанс на плевелите да оцелеят. От май до юли той ще ви радва с бяло-розовите си цветове или пък с виолетово-розовите пъпки. Това растение има още едно неоспоримо достойнство - неговите листа могат да издържат през зимата и да останат зелени в районите на страната с по-мек климат. Има и други почвопокривни растения - потисници на плевелите, като лизимахията например, но здравецът е най-добрият от най-добрите.

Той е представен от множество видове, форми и сортове. Най-популярен сред градинарите е здравецът ренардии (Geranium renardii), който е родом от Кавказ, и здравецът сорт Cambridge. Тези растения са едни от най-непретенциозните и устойчиви на патогени. Те прекрасно растат и цъфтят както на слънце, така и на полусянка.

Зюмбюлът

Когато зюмбюлите прецъфтят не е нужно да ги изхвърлите, а трябва да се погрижите за тях, за да може през следващата пролет отново да покажат красивите си цветове. Грижите, необходими за постигане на това са:

1. Срежете с ножица увехналото съцветие колкото може по-близо до повърхността на почвата в саксията. Постарайте да не повредите листата на растението - то все още се нуждае от тях!

2. Продължете поливането и подхранването. Поставете саксията с растението на слънчево място. Поливайте, както обикновено, и подхранвайте на всеки две седмици.

3. Оставете листата да изсъхнат. Хранителните вещества от листата постепенно преминават в луковицата и се натрупват там. Листата започват да пожълтяват и да увяхват.

4. Сложете луковиците за съхранение. Срежете изсъхналите листа и извадете луковиците от саксията. Почистете ги от почвата и ги поставете за съхранение в тъмно, прохладно и сухо място.

Направете зелената морава

Направата на морава става чрез използването на чимове. Те се продават на ленти, които могат да покрият по 1 кв. м. Не трябва да купувате зеления посадъчен материал прекалено рано преди подреждането му на терена, защото може да изгние. В зависимост от предназначението рулата с трева се делят на чисто декоративни, на предназначени за озеленяването на сенчести участъци и за оформянето на площадки за игра. Участъкът под рулата трябва да се подготви по същия начин, както за засяването на тревна смеска: повърхността трябва да е максимално равна, а почвата да е дребна и рохкава. И най-важното: след разполагане на чимовете трябва да полеете с вода.

Правилата за резитбата на бругмансията

Короната на бругмансията има две зони. Външните млади филизи образуват зоната на цъфтежа. Тя започва от първото Y-образно разклонение. На това ниво трябва да извършвате резитбата на растението. Не трябва да навлизате в зоната на растежа, която се образува от по-старите вътрешни стебла. Можете да различите едната от другата зона по формата на листата. Порасналите филизи, които се появяват в основата на цветето, се изрязват напълно. Листопадните видове трябва да се почистят от изсъхналите и заболелите стебла. Всички те се премахват незабавно, за да се понижи рискът от развитието на гъбни болести.

Как да оформим огради

Едногодишните виещи се растения като ароматния грах, латинката и турския боб са великолепен декоративен материал за оформяне на огради и градински решетки. При благоприятни условия те създават в кратки срокове живописни плетове, с помощта на които при желание можете да си оградите вашето вътрешно пространство. Освен това едногодишните не са по-некачествени от многогодишните катерливи растения, които се нуждаят от още повече време, за да се развият добре. Затова между младите клематиси или орлови нокти се препоръчва да засадите и няколко едногодишни растения.

Направете собствен облик на своята градина

За болшинството нови градини е характерна една обща черта - те, като правило, са прекалено схематични: всяко растение трябва да бъде на своето място. В тях няма главното - природен чар, който прави всеки градински участък неповторим. За това на първо място способстват красиво цъфтящите тревисти растения, които се отличават със завидна самостоятелност: те не живеят дълго на едно място - размножават се чрез самозасяване, не загиват, а се преместват от едно на друго място.
В това ще можете да се убедите, ако си засадите напръстник или меконопсис. От тези растения ще намерите навсякъде из градината си на втората година. Те съвсем скоро ще придадат на зеленото кътче естествен облик. Тези растения предпочитат полусянката. А лопенът, с удоволствие ще завземе слънчевите и умерено сухите места.

Съчетаване на цветовете

В цветния кръг най-добре се съчетават следните двойки: син и жълт, виолетов и оранжев, небесносин и розов, зелен и виолетов. Към несполучливите съчетания се отнасят: син и виолетов, жълт и оранжев, червен и оранжев. Зеленият цвят на листата и тревите има прекрасното свойство да обединява композициите. Белите и сиви цветове пък се използват за разделянето на хармониращи един с друг тонове. Затова растения със сива или сиво-бяла окраска могат да се използват във всяка компания. Особено сполучливи са съчетанията на сив цвят с розово-червената гама.

Растенията с оранжеви и жълти цветове изглеждат най-интересно вечер, а в мрачното време създават впечатлението на слънчеви лъчи. Виолетовите, сините и лилавите цветове се губят на фона на тъмните листа, а във вечерния мрак не се забелязват изобщо. Затова растения в такива тонове не трябва да заемат задните линии в лехите.

Цветните облаци

Въздушно леки, тези дребноцветни растения дават такова изобилие от цветове, че едва се забелязват листата им. Ако прибавите и факта бърз растеж, тогава няма да намерите по-добро за висящи кошници растение. При цялата си нежност растения като санвиталията, калибрахоето и диасцията бързо образуват плътни топки за една година. А на сенчести участъци новосъздаденият сорт бегония Bonfire направо ще "избухне" в цветове.

Лобелията и диасцията изглеждат великолепно не само във висящи кошници, но и в саксии - на етажерки и лавици, и могат да се използват като декоративен елемент в градината.

Характерна особеност на тези дребноцветни растения е, че при прецъфтяване изсъхналите листа падат от кошницата и се заменят с нови. Това значително облекчава грижите по тях.

Съвет: във всяка кошница с диаметър 25 см можете да засадите от три до пет растения в зависимост от вида и сорта им. Грижите по тях се свеждат до редовно поливане и ежеседмично подхранване. Най-съвременното решение за поливането на растенията във висящи кошници са специалните съдове, които имат вградени съдове за вода.

Съвети

1. Годецията, ралицата, лаватерата, лобуларията, нигелата, многостеблената хризантема и ешолцията са сред най-използваните видове едногодишни цветя. Със засяването им трябва да приключите до края на месеца.
2. В средата на май засейте на постоянно място в лехата латинката, слънчогледа, декоративната тиква. Предвидете и някакво укритие, ако случайно температурите паднат много надолу, за да не измръзнат растенията.
3. При засъхване на почвата, ако няма дъждове, поливайте цветните луковични растения като зюмбюли, нарциси, лалета, а също така и прецъфтелите минзухари и дребнолуковични растения. За да развият нормални луковици, всички те се нуждаят от много влага в продължение на две седмици след прецъфтяването им.
4. През месеца не по-малко от два пъти подхранете всички многогодишни цветни растения, а също така и декоративните рози и храсти, с торове с високо съдържание на азот. Именно този хранителен елемент повече от всеки друг им е необходим в началото на вегетацията. При подхранването на луковичните добавете и калиев сулфат. Тези минерални торове се разпръскват по повърхността на влажната почва и след това се заравят с помощта на мотичка или гребло.

Почвата за балконските цветя

Висококачественият субстрат е основата на здравите саксийни растения. Но как да се ориентирате в огромния асортимент от почвени смески, които се продават на пазара, и кои от тях да предпочетете - най-скъпите или по-евтините?

Няма съмнение, че производството на висококачествена почвена смес e винаги по-скъпо, отколкото разфасоването на чистия торф. Затова и цената й е по-висока. При покупката на субстрата трябва да получите информация за състава на сместа. Тази информация обикновено я има написана на опаковката. Но и самите вие можете да прецените по вида на субстрата неговото качество. Добрата почва има кафяв, а не черен цвят. В състава на сместа трябва да има, освен хумусни частици, и торфени влакна, дребни камъчета, керамзит или специални гранули, които да придават на субстрата рохкавост. Освен това в смеската може да участват гранулирани минерални торове с продължително действие и топчета от гел, които съдържат голям запас от вода. Такива почви могат да се правят само от специализираните предприятия, които имат лаборатории със съвременна техника за контрол на производството.

Остатъците от неизползваната почва от предишната година можете без опасения да използвате, но само в случай че сте я съхранявали правилно - в затворена, непромокаема торба, а не на открито.

Готовите субстрати обикновено съдържат всички необходими за растенията хранителни вещества, които са достатъчни за месец. Затова не се налага да добавяте и вие, но не е грешка, ако употребите и някои дългодействащи минерални торове, които ще започнат да се усвояват от растенията най-активно след няколко седмици.

По своя състав добрата почвена смес трябва да отговаря на изискванията на растенията, за чието отглеждане възнамеряваме да я употребим. За кактусите например трябва да е с повишено съдържание на дребни камъчета, а за орхидеите следва да е съставена главно от парчета кора и торф. В почвите, предназначени за отглеждането на цитрусови видове, палми и бругмансии (те обикновено се продават в малки разфасовки), няма нищо особено, може да се използват висококачествени универсални смеси за балконски и саксийни растения, които дори са и по-евтини. А за отглеждането на разсади и за вкореняване на резници се предпочитат специални субстрати с дребнозърнеста структура и съдържащи балансирани по състав минерални торове.

Огнената бегония

Бегонията много обича топлината, затова на открито или на балкона тя трябва да бъде засадена през май, когато отмине възможната опасност от пролетни студове. Ако отглеждате бегонията от семена, трябва да имате предвид, че това е прекалено сложно и изисква прекалено много време. Затова много градинари предпочитат да си купят разсад. Много е ефектен новият сорт Dragon Wings. От юни до октомври тази бегония ще цъфти непрекъснато при минимални грижи. В големите саксии или висящите кошници здравите разклонени храсти с височина до 60 см с розово-червени цветове украсяват балкона и терасата, дори и там да няма слънце.

Внимавайте в избора на саксия

Саксийните цветя, според видовите им особености, периодично се прехвърлят в по-големи съдове. Това се прави в началото на вегетацията им през април и май. При избора на саксията имайте предвид особеностите на растението. Засаждайте дребните видове в малки съдове, а едрите - в големи. Несъответствието между растение и саксия най-често има вредни последици. Съдът, в който ще засаждате цветето, трябва и по форма да му подхожда, особено според характера на корените. Растения с къси, но силно разклонени корени се засаждат в плитки и широки съдове, а дълбоките са подходящи за цветя с дълги корени.

Слънчевите тераси

На слънчевата страна на дома можете да отглеждате с успех едногодишни цветя: невен, кученца, агератум, петунии, богородички, калдъръмче, пламъчета, цинии, петльов гребен, дребноцветни хризантеми, флокс, лобелия, кохия, газания, латинки, годеции, нискорастящ ароматен тютюн, дребни гергини.

От двегодишните растения най-подходящи са теменужките и маргаритките.

Ако имате възможност да поставите и въженца, които да играят ролята на опори, тогава можете да си засадите и кобея, циганчета, ароматен грах, декоративен фасул, тунбергия. Многогодишните виещи се растения, които могат да се използват, са клематисът, розите и др.

Великолепно украшение на слънчевия балкон са стайната бегония, копривката и мушкатото. Те могат да се съхраняват в дома и отново да излязат навън през следващата година.

Почвата в саксиите и сандъчетата трябва да се мулчира с торф, за да не изсъхва бързо.

Ако ще отглеждате висящи растения в кошници (петуния, лобелия, латинка и др.), използвайте лек дренаж и лека почвена смес, за да не е много тежко на конструкцията.

Внимателните грижи за балконската градина ще бъдат щедро възнаградени с пищен цъфтеж, приказни аромати и буйна зеленина.

Съвети:

1. През май болшинството растения влизат в период на бурно развитие, когато се появява основната маса листа, завързват пъпки, разпукват се цветовете. За доброто развитие на растенията са нужни много хранителни вещества. Пищно цъфтящите и бързо развиващите се растения обикновено се подхранват един път в седмицата, развиващите се с умерена "скорост" - един път на две седмици. Бавно растящите трябва да се подхранват един път на 3-4 седмици. На пазара могат да се намерят най-различни торове, в това число специални за цитрусови, за азалии, бегонии, рози и др. Преди да се подхранят растенията, трябва да прочетете внимателно указанието на опаковката.
2. В цветните саксии или сандъчета често се засаждат нискорастящи гергини. Най-добре е да купите ранно цъфтящи сортове, които са предназначени за отглеждане в контейнери. Гергините се нуждаят от обилно поливане, но трябва да се има предвид, че при излишък на вода страдат от болестта сиво гниене. Гергините се нуждаят и от добро хранене: всяка седмица добавяйте във водата за поливане торове за цветя в указаните на опаковката дози.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: