Thursday, June 26, 2008

Татул (Ангелски тромпет)


Татул (Datura stramonium) е храстовидно растение от семейство Картофови. Дивата форма е разпространена и добре позната. Декоративните сортове са с прости или кичести цветеве - бели, кремави, розови или виолетови. Широко разпространено в целия свят, то расте върху богата почва, често в полски райони. Едрият му бял до лилав цвят е с формата на тромпет и е от 5 до 12,5 см. Стъблото и листата му са лилави до тъмно зелени. Листата му са с шипове и са големи, от 7 до 20 см. Стъблото му е добре разклонено. Зелените му плодове са с яйцевидна форма, едри като орехи и с много шипове. По-късно то се разцепва на четири помещения, всяко от което се състои от няколко черни семена. При разрез или натиск, всички части отделят неприятен мирис.


Размножаване


Тревистите форми се рамножават със семена. Засяват се рано през февруари. Пикират се неколкократно. Цъфтят в голяма саксия или в слънчева леха.
Многогодишните форми се размножават с резници от пролетта до есента.
Използва се обогатен субстрат, а по време на растежа се поливат и торят обилно.
Поставят се на слънчево място, защитено от вятър или на полусянка.
Най-добре се развиват свободно засадени в градината (есента се прибират).
Съхраняват се на хладно място през зимата с умерена поливка. Може да се държат и на студено и тъмно място (до 4 градуса, с много малко поливане), но такива растения цъфтят по-късно, а пролетта им се прави дълбока резитба. Растението се напада от листни въшки, акари и белокрилка.


Отровата в растението


Татулът е токсично растение. Всичките му части са отровни. Те водят до халюцинации, когато дребни количества от татул се сваряват на чай, ядат или пушат. Използва се като по-неприятна алтернатива на канабис и други нелегални наркотици, но точната доза семена за постигане на халюцинации не може да бъде определена, тъй като тя е различна за всеки човек. Дори и няколко микрограма в повече могат да доведат до фатален край. Датурин, извлечен от татул, е алкалоид който се съдържа в страмониум, лекарство което се приема от астматици за олекване на бронхиални спазми.




Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: