Thursday, November 20, 2008

Китайска роза (Хибискус)

Китайската роза е розата на тропиците. Цъфти почти през цялата година и достига до 1- 2 метра в домашни условия. Живее повече от 20 години.
Произход - Родината на хибискуса е Азия - тропиците.
Цветовете са
обикновени или кичести, едно- и двуцветни цветове с различна големина в бяло, жълто, оранжево, розово или червено. Цъфти от пролет до късна есен.
Обича
слънчевите, светлите и защитените от вятър и дъжд места. А през лятото- предпочита защитени от следобедните слънчеви лъчи места.
Размножаването се извършва през месец май, чрез резници при температура 20-25 градуса. (За по-добър резултат похлупете със стъклен буркан или найлонов плик.)
За почва използвайте следната смес: градинска пръст, листна пръст, торфена пръст и пясък (2:1:1:1).
Пресаждане: Всяка година напролет, пресаждайте китайската роза в съд, по-голям с един номер от предишния, като непременно трябва да ползвате специална почва за големи растения. Когато цветето достигне максимален размер, не го пресаждайте, а внимателно извадете горната част от пръстта и сложете нова. Правете това на 2-3 години.
Торене: През пролетта-лятото – 1 път на 2 седмици с минерални и органични торове. Есента – зимата – ако е на студено не се наторява, но ако е на топло веднъж в месеца.
Поливане: Лятото – обилно.
Зимата – умерено.
Влажност на въздуха: Пулверизирайте листата често.
Подрязване: Ако редовно се прищипват върховете на най-дългите клонки, тогава се образува красива и гъста корона. По-възрастните китайски рози от 2 години, трябва да бъдат подрязвани в началото на май, в противен случай губят компактния си вид. При подрязването се махат всички изсъхнали и тънки клони, а главните издънки се отрязват наполовина. (Подрязва се винаги над пъпка, насочена навън) .
Температура:
Зимата 12 – 15 градуса, а лятото - 18 – 23 градуса.
Вредители: Листни въшки, акари, бели мухи, почвени гъби.

Трябва да знаете, че:

1.Китайската роза не обича студа.

2.За да цъфти през цялата година са й необходими:
- ярка светлина;
- постоянна температура;
- умерена влажност.

3.Защо листата й падат?
Хибискусът е вечнозелено растение, но ако се държи на хладно губи листата си.
Ако се случи това, растението трябва през цялата зима да се държи със суха пръст, защото то се намира в състояние на покой и чак напролет ще се появят нови листа.
Ако светлината е слаба листата също падат.

4.Защо пъпките й капят?
Пъпките и окапват ако светлината е слаба или пък сте сменили местоположението на растението.

5.Когато растението застарее:
Ако растението не цъфти толкова пищно и започне да линее - дошло е време за радикална резитба. Най-добре е това да се направи през есента, но ако все още вашето цвете цъфти, отложете тази операция за пролетта.
Остатъка от статията тук

Първия Български Бутон за споделяне

1 коментара:

Unknown said...

Хибискусът винаги се отблагодарява за грижите с много цветове.Имам в момента червения, но имах и оранжев, който се оказа малко по придирчив. Но не се отказвам. Пак ще си го захвана. mvidenova