Monday, December 8, 2008

Грижи за цветята през декември

Когато започне да замръзва почвата, не трябва да се разхождате по моравата, тъй като стъблата и коренчетата на тревата лесно се чупят и през пролетта тези места често имат кафяв цвят. През зимните месеци не е хубаво да се хвърля сняг от пътечките върху моравата. Голямата маса сняг спира достъпа на въздух и предизвиква задушаване и загиване на надземната част на тревата.
Основната задача през зимата е да съхраните посадъчния материал на гергините и гладиолите до пролетта. В лехата с луковичните растения снегът трябва да се натрупва.

Правилното съхранение на посадъчния материал

След като сте просушили клубенолуковиците и детките на гладиолите, сега вече трябва да ги почистите от почвата, корените и старите, отмрели луковици и да ги поставите в хартиени пакети или торбички за съхранение.За съхранение трябва трябва да оставяте само здравите клубенолуковици, а болните и повредените да изхвърлите. С малките повреди може да се справите, като ги изрежете с остро ножче и ги обработите с фунгицид или с прах от дървени въглища.
Гладиолите трябва да ги съхранявате в достатъчно сухо място (влажност на въздуха 60-70%) и при температура 5-10 градуса. В жилището гладиолите се съхраняват в хладилник в отделението за плодове или, ако клубенолуковиците са много, направете си специално сандъче с изолация от пенопласт. Поставете сандъчето до балконската врата. То трябва от време на време да се проветрява.
Клубените на бегонията, лютичетата, анемонетата се подготвят за съхранение по същия начин, както и клубенолуковиците на гладиолите, но е най-добре да се съхраняват в леко влажен пясък, торф, мъх или дървесни стърготини.
Да съхраните кореноклубените на гергините в условията на жилището е доста по-трудно, отколкото клубенолуковиците на гладиолите, тъй като гергините са доста по-взискателни към условия, а и са по-големи като обем. Те се съхраняват най-добре в мазе в леко влажен торф или пясък при температура 4-8 градуса и влажност 70%. В жилищата се съхраняват като гладиолите, около балконските врати в изолирани от стайната топлина сандъчета. Всички клубени, луковици, коренища трябва внимателно да се оглеждат 2 пъти в месеца, да се отделят загиналите растения и да се изразяват и дезинфекцират заболелите части.
Също така може да помислите как да решите някои проблеми в градината и какво да отгледате в нея, за да стане по-красива.
Ето някои идеи:

Кукуряк

Кукурякът навлиза с все по-голям успех в декоративните градини благодарение на все по-новите сортове с едри цветове, които се появяват изпод снега през ранна пролет. Това многогодишно растение, известно още и с научното си название хелеборус не е много претенциозно. Но все пак различните представители имат различни изисквания.
Черният кукуряк(Helleborus niger) най-добре расте на полусянка, но се развива отлично и на топли участъци и на богати на хумус варовикови почви. Същите изисквания има и ароматния кукуряк (Helleborus foetidus) с бледозелени камбанковидни цветове. Хибридният ориенталски кукуряк (Helleborus-orientalis-Hybriden) добре понася сянка и прохлада, но предпочита глинестите почви. Предпочитаните сортове от този хибрид са с цветове в бели или червени тонове.

Хипеаструм

Цъфтящите хипеаструми (Hippeastrum), известни още под названието амарилиси, могат да се отглеждат по хидропонен начин, което ще рече в хранителен разтвор, без почва. Големите месести луковици на хипеаструма се поставят в специални саксии, запълнени с керазмит, който служи като субстрат за закрепването на растенията. Луковиците се засаждат на такава дълбочина, че впоследствие растенията под тежестта на собствената си надземна маса да не се обърнат. За оптимално се счита засаждането, при което четвърт част от луковицата да се намира над повърхността на субстрата. Той периодично трябва да се овлажнява с хранителен разтвор във вид на специални течни торове.
След като прецъфти, хипеаструмът трябва да се почисти от цветоносите и да се разположи в зимната градина. През лятото можете да го изнесете в градината. Но дойде ли август, в продължение на 3-4 месеца растението се намира в състояние на покой и в това време не трябва да го храните. Само леко трябва да навлажнявате керамзита, като не допускате неговото пълно изсъхване. Увехнат ли листата, трябва да ги откъснете. След това отново давайте хранителен разтвор. Луковиците на хипеаструма излизат от покоя и през зимата растенията отново зацъфтяват.

Първия Български Бутон за споделяне

1 коментара:

waysbg said...

С удоволстжие те номинирам za Kreativ Blogger

http://timiti206.blogspot.com/2008/12/kreativ-blogger.html