Friday, June 12, 2009

ЦВЕТЯ - ЗНАЧЕНИЕТО ИМ В ДРЕВНОСТТА И ДНЕС


Цветя

В понятието цвете се включват всички растения, които се отглеждат заради красивите им цветове, листа, плодове или стъбла.

Богатството от форми и багри на цветните растения е привлякло човека още в древни времена. Заедно с първите растения и животни, които хората отглеждали, за да задоволят нуждите си от храна и облекло, те започнали да подбират някои цъфтящи видове за украса на жилищата си, на околожилищните площи, а по-късно и на обществени места.
Днес в понятието цветя се включват всички растения, които се отглеждат заради красивите им цветове, листа, плодове или стъбла. Те украсяват жилищата, обществените сгради, зелените площи, градините и парковете. Отглеждането им не е лесна работа. Изискват се познания за индивидуалните условия на живот на всяко растение и много грижи. Съществува дори приложна наука за отглеждането на цветя, за начините на размножаването им - цветарството. Цветя се отглеждат почти във всеки дом в предназначени за целта декоративни съдове или саксии и затова се наричат саксийни. Те са два вида - цветно-декоративни и листно-саксийни. Саксиите с цветя се разполагат живия кът, по первазите на прозорците или на балконите.

От кога се отглеждат цветята?
Цветята се отглеждат от дълбока древност. На о-в Крит има изображения на рози от 3000 г. пр. н. е. В пирамидите на древния Египет са намерени семена и листа от фикус, финикова палма и от други декоративни растения. В древна Юдея най-обичани са били розите и белият крем, а нарцисът и миртата били емблема на мира. Висящите градини на Вавилон са едно от "седемте чудеса" на древния свят. В градините на Иран, наричани парадизи, освен декоративни и плодни дървета и храсти отглеждали цветя - лалета, зюмбюли, нарциси, теменуги, макове и др. , а розата била на особена
почит. Поетите наричали Иран Гюлистан (гюл - роза) - страна на розите. Много от любимите ни днес цветя са били познати на древните народи.
По-късно цветята намерили широко разпространение и в Европа. Днес сведения за градините на древна Гърция се черпят от "Илиада" и "Одисея".

Какво значение са имали цветята за някои народи?
През вековете цветята са имали свое значение. Например за древните гърци розата означавала тъга за миналото, за отлетялата младост, а лилиумът (кремът) бил символ на непорочност и чистота. За египтяните розата означавала кратък живот, а кремът - свобода и надежда. Във Франция кремът бил емблема на на кралското семейство и заедно с маргаритата бил включен в герба на Людовик IX. Японците смятали хризантемата за символ на небесните светила, а италианците - за символ на смъртта. Китайците като символ на любов поднасяли божури, а англичаните - незабравки. Във Франция карамфилите били символ на борба и революция, а в Германия означавали постоянство и вярност. В Белгия по време на стачките работниците поставяли на блузите си синчец. При много народи ралицата означавала честност, теменугата - доброжелателство, камбанката - бъбривост, лалетата - гордост, кандилката - неблагодарност, розата - любов, незабравката - постоянство, ериката - самотност и т.н.

Древната китайска култура приписвала особено значение на цветята. Според фън шуй цветните композиции в дома и офиса не са просто декор, а мощни източници на жизнена сила. За да я стимулирате успешно обаче, е необходимо да познавате символния език на цветята.

Първият основен принцип е подбирането на цветя, които изискват еднакви условия на отглеждане. Не трябва да се комбинират бързорастящи с бавнорастящи цветя, за да не се наруши естественият растеж на едния и другия вид цветя.

Вторият основен принцип според фън шуй е свързан с подбора на цветовете. Червените цветя е хубаво да се поставят в южната част на помещенията. Тогава ще се радвате на обществени и емоционални успехи. Сините посадете в северния ъгъл. А за да реализирате успешно плановете си, добавете към тях растения с бели цветове. Романтичните ви отношения ще се увенчаят с изненадващ успех, ако в западната част на жилището си отглеждате растения с бели цветове. Здрави зелени растения, поставени в спалнята или кухнята, ще внесат свежа енергия във връзката ви с партньора.

Специфично място в традиционните китайски градини е заемал вечнозеленият бор като символ на благородството. Не по-малко популярен бил и бамбукът – олицетворение на животворността и вечността. Във всяка китайска градина присъствали неизменно и т.нар. дървета на щастието – праскови, сливи, плачещи върби и тополи, магнолии и бананови дървета, свързвани с животворното начало ян. Специално място заемала и декоративната растителност. Божурът, наричан още царят на цветята, символизирал съвършеното превъплъщение на началото ян. Заради пастелните си тонове и “листата си на пеперуди” най-предпочитан бил сортът му с поетичното име “танцуващото лъвче”. Хризантемата символизирала женското начало ин, покоя и дълголетието. Лотосът изразявал чистотата на мислите и целомъдреното поведение. В Древна Индия различавали розов лотос (падма) като символ на слънцето и син лотос (утпала), който олицетворявал луната.

Учението на фън шуй дава и някои практически съвети за тези, които са ориентирали бизнеса си към отглеждането и продажбата на растения. Ако искате бизнесът ви да преуспее, засадете многогодишни растения с пищни листа. Ако са плодоносни и цъфтят всяка година, това ще способства за натрупването на благотворната енергия чи.

Фън шуй отделя специално място и на символиката на отделните цветя. Според китайската философия хризантемата спомага за отшумяването на недоразуменията в отношенията с околните. Тя е особено подходяща за хора, които трудно постигат баланс между разум и емоции. В древността се поставяла най-вече за постигане на атмосфера на спокойствие в дома. Вярвало се, че стимулира женствеността при жените и мъжествеността при мъжете, предизвиква нежност и спомага да се преодолее егоизмът.

Кактусите са предпочитани там, където преобладават ярост и гняв. Те съдействат за общата концентрация на мисълта и надделяването на логиката над емоциите. Препоръчват ги и като гарантиращи стабилни доходи в бизнес сгради. Фикуса поставяйте в кабинети на служители с ръководни функции, за да събудите ентусиазма и способността им да се концентрират върху основните елементи от работата.

За да стимулирате стремежа към знание у децата си, поставяйте в стаите им лимонови дръвчета. По този начин ще повишите общата им активност – и умствена, и физическа, както и тяхната самостоятелност.

Кралицата на цветята - орхидеята, ще ви помогне да се отпуснете след тежко напрежение, да се откъснете от ежедневните тревоги и да се обърнете към духовните цели в живота си. А ако сте артистична натура или работата ви е пряко свързана с творчество, тя ще ви вдъхнови и ще стимулира творческия ви импулс. Орхидеите с тъмночервени цветове се препоръчват при апатични и хронично неинициативни характери. Присъствието им подпомага излизането от състояния на отпуснатост, потиснатост или дори депресия.

Подарят ли ви лале обаче, имайте предвид, че от приятелството до любовта има само една крачка. Лалето е символ и на горещото желание за притежание.

Анемонията е известна като цветето, което сдобрява влюбените. Но букет от анемонии се тълкува и като предупреждение за прекалена недостъпност. Розовият карамфил най-често разкрива хармонична любов или възхищение, а фрезиите издават романтични чувства.

Посланието, което носи розата, зависи и от цвета й - бялата е мълчаливо обожание, жълтата - израз на ревност, а червената - на страстни чувства.

Какъв символ е била розата за древните народи?
В Рим розата красяла всяка арка и била символ на храбростта. Венец от рози бил поставян на главата на воина - победител. Гърците отглеждали рози за богинята на красотата Афродита, чийто храм бил заобиколен от розова градина.
Бялата роза се е смятала за символ на мълчанието, затова когато се водел важен разговор на масата се поставяли бели рози на масата, което означавало,
че всичко казано остава в тайна. До днес се е запазил израза "Sub rosa dictum" ("казано под роза").

Какво е лотосът за египтяните?
Любимо цвете на египтяните бил лотосът, (вид водна лилия), чиито цветове при залез слънце се затварят и се потапят във вода, а при изгрев изплават и се разтварят. Освен като декоративно растение египтяните използвали лотоса и за храна, като варели коренищата му и смилали на брашно семената му. Лотосът бил рисуван, както и издялван от камък по капителите на колоните. Влюбените си го изпращали един на друг. в древния Египет, където не било прието да се носят цветя на домакинята, слугата дарявал пристигащите гости с лотосово цвете или поставял по главите и вратовете на гостите огърлици, сплетени от лотосови цветове. Един-единствен лотосов цвят често окичвал черната коса на някоя египтянка.
Какво е божурът за китайците и теменужката, белият крем и макът за гърците?
Плиний определя божура като най-старото от всички култивирани цветя. От стотици години в градините и храмовете в Пекин се отглеждат божури. За отбелязване, е че още император Хинг-Минг(2737 - 2697 г. пр. н. е.) се занимавал с цветарство.
В древна Атина при всички тържествени случаи се носели венци от теменуги. В определен ден през пролетта децата над тригодишна възраст били обкичвани с венци от теменуги, тъй като теменугата била символ на невинността. Белият крем бил символ на свободата. Макът който днес се унищожава като плевел, се смятал за необходим за плодородието на полето, затова на Деметра - богинята на плодородието - освен ечемика и пшеницата се посвещавали и на него.Атлетите при тренировките си за олимпийските игри ядели мак с мед и вино, а перцийците поръсвали ориза си с мак.

Кои цветя участвуват в гербове?
Розата е герб на английските крале от Тюдорите до днес.
Ирисът бил герб на Бурбоните.
Лалето било герб на турсите султани от Османската династия.
Три листа и три цвтята от пауловния са семеен герб на Микадо в Япония.
Магарешкият бодил е герб на Шотландия.
Детелината е герб на Ирландия.
Празът е герб на Уелс.
През втория кръстоносен поход людвиг VII носел знаме с ириси.
Родителите на Жана д`Арк имали за герб венец от ириси на върха на меч.
В Ирландия много лесно се различавали къщите на католиците от протестантите. Католиците засаждали бели цветя, а протестантите оранжеви.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: