Sunday, April 6, 2008

Лалето - прочутият символ на Холандия

Лалето се откроява сред останалите пролетни цветя по красота, разнообразие на формите и окраска. Латинското наименование е Tulipa - тулипа.


Произход на лалето

Произходът на името идва от персийската дума "топлина" - плат, от който се правят фесове. Лалето е любимо цвете на народите от Ориента, оттам е пренесено в Европа. Родът Тулипа принадлежи към семейство Лилиеви и обхваща около 1000 вида, които обитават Европа, Северна Африка, Западна и Централна Азия до Япония. Сегашните културни сортове произхождат от старите култури лалета, събрани под името Tulipa gecneriana, вероятно създадени в Персия. Европейците ги пренасят през XVI век от Турция. Още по онова време те били представени от много културни вариетети, които се отличавали по височина и време на цъфтеж и всичките били с ярки багри.


Видове лалета

След появата им в Европа започва интензивна селекционна работа. Лалето става модерно цвете и бързо се получават нови сортове, някои от които се продават на баснословни цени. Даже цената им достига до тази на скъпите метали. Особено внимание на тези цветя отделят холандците, защото тяхната песъчлива почва се оказва най-подходяща за луковични цветя.
Сега т. нар. културни лалета са няколко хиляди вариетета, които са групирани в зависимост от времето на цъфтежа, формата и окраската на цветовете. По-важните от тях са: Бридерови лалета, Дарвинови, ранни, папагалови, триумф, лилиецветни и др.

В диво състояние лалетата се срещат в степните области на Европа и Азия. Диворастящите с ценни декоративни качества растат и у нас. Блестящото лале (Tulipa splendens) е изключително рядък уникат. То е открито от българския ботаник Димитър Делипавлов през 1976 г. край село Симеоново недалеч от град Ямбол (Югоизточна България), като до момента не е намирано никъде другаде в страната. Tulipa splendens има кафява подземна луковица. През пролетта от луковицата израства 30-40-сантиметрово стъбло с няколко листа. Лалето цъфти през май с едър червен цвят. Размножаването му е трудно, тъй като става само чрез семена, а новите растения започват да цъфтят едва на седмата-осмата година.
Предполага се, че блестящото лале някога не е било чак толкова малобройно, като несъзнателното му унищожаване се дължи на селскостопанските работи. В България има още шест вида диви лалета. Четири от тях са български ендемити, а един - балкански
.


Лалето "Тулипа ориенталис" се среща по баири и каменливи места в Южна, Източна и по-рядко в Западна България. Има много красиви светложълти цветове. Друг вид - "Тулипа Родопея", е ендемично растение за България. Среща се в Родопите и Пирин и е с тъмночервени цветове.

Различните сортове лалета варират по височина от 20 до 70 см и цъфтят от април до май.


Отглеждане на лалета

Лалетата обичат топли и слънчеви места, но дават задоволителни резултати и на полусянка. Най-добре се развиват на глинесто-песъчливи почви.
Размножават се чрез отделяне на млади луковици от стари, а за добиване на нови сортове и вариетети - чрез семена. От млади луковици започват да цъфтят на втората или третата година, а от семена - от четвъртата до шестата година.
Засаждането на луковиците става през септември-октомври. Дълбочината на засаждане е 10-15 см над върха на луковицата в зависимост от естеството на почвата.
За да се запазят цветовете едри, луковиците се изваждат всяка година през юни, когато листата пожълтеят, а покривната люспа на лукувицата покафенее. Някои сортове лалета могат да се форсират, т.е. да се принудят да цъфнат по-рано от биологичния им растеж. Това става по следния начин: След вкореняване на лукувиците в съд навън и поява на вегетативен връх с дължина 6-10 см /в края на декември/ те се внасят в оранжерия или в топло помещение. Държат се на тъмно, за да се получат цветове с дълги дръжки. Редовно се оросяват с вода до поява на пъпка - на 8-10-я ден. След това оросяването се прекратява, за да не загние цветът. Щом се появят цветовете - 20-25-я ден, се поставят на светло при температура 10-12°, а за по-удължен цъфтеж - 5-6°.


Полезни съвети

Когато откъснатото лале се постави във ваза е хубаво да се сложи щипка захар във водата за да се удължи животът му.


Любопитни факти свързани с лалета


Холандия се кани да строи остров лале. Холандското правителство поиска да се проучи идеята за остров в Северно море, който може да се използва за заселване, земеделие или природен резерват, докато в същото време защитава брега от ударите на океана.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара: