Лавандула (Lavandula) е род растения от семейство Устоцветни.Най-често се използва за билка или за украшение. Прилегнало растящ полухраст или храст отличаващ се със сини ароматни цветове, отглеждан често в градините. Лавандулата е многогодишно растение, което доситига височина 40-80 cm. Листата са линейни или линейно-ланцетни със завита надолу периферия. Разположени са срещуположно и са покрити с трихоми. Листата на теснолистната лавандула са сивозелени, а на широколистната са белезникави на цвят и обилно са покрити с власинки. Лавандулата е вечнозелено растение и сменя листата си последователно. Цветовете са дребни, разположени пръстеновидно в съцветие. Оцветени са в бяло, бледорозово, виолетово или синьо.
Лавандулата произхожда от района на Средиземноморието. Като диворастящо растение тя се среща в Южна Франция, приморските Алпи, Източна Испания, Италия и Северна Африка.
С развитие на парфюмерийната промишленост ареалът на отглеждане се разширява, включвайки Балканските страни, страните на Черноморския басейн, САЩ, Великобритания, Австралия и др.
Лавандуловото етерично масло съдържа: линалилацетат, линалол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин и др.Най-ценен е линалилацетатът, като в зависимост от условията на отглеждане този естер варира от 30 до 60 %.
Най-висококачествено е френското лавандулово масло, получено от алпийски лавандулови находища. Българското лавандулово масло се характеризира с траен фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат е ниско. Българският лавандулов конкрет не отстъпва по качество на световните образци.
Лавандуловото масло има жълтозелен цвят. Добре съхранено, то има силен, наситен аромат, който слабо се отличава от аромата на цветовете. Разредено със спирт то добива фин аромат.
0 коментара:
Post a Comment